Helal Yemek/Gıda

  • Dışarıda yenilen yemeğin veya alışveriş yapılan ürünlerin helal olup olmaması çok detaylı ve farklı yaklaşımlar ve hassasiyetler içeren bir konudur. Bu nedenle burda bu kararı almanıza yardımcı olacak referansları paylaşıyor olacağız. Bu referansları kullanarak son kararı siz verebilirsiniz.
  • Zabiha / Non Zabiha: Zabiha ve Non Zabiha hayvansal kaynaklı gıdalar için verilmiş bir değerlendirme standardıdır.
    • Zabiha helal olan bir ürününün içinde hayvansal bir içerik olmadığı ve alkol içermediğinden emin olursunuz.
    • Non Zabiha helal bir üründe ise bir içinde hayvansal değil sadece domuz kaynaklı bir içerik olmadığı ve alkol içermediğinden emin olursunuz.

zabiha

  • Bu nedenle Non-Zabiha halal gördüğünüz üründe domuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddesi yoktur ancak helal kesimi olmayan dana, koyun eti veya onlardan elde edilmiş katkı maddeleri olabilir.
  • Öncelikle alacağınız ürünün Kosher olup olmadığını kontrol ediniz. Bunu ürünün üzerindeki genellikle (K,U) harfleri ile anlayabilirsiniz. Bu harflerin yanına süt ürünlerinde D gelebilmektedir. Örnek, Oreo:

Oreo.png

  • Aşağıda kosher işaretlerini açıklayan bir tablo bulabilirsiniz.

kosher-signs

  • Bu işaretlerin olması domuz ve katkı maddesinin olmadığı konusunda güvence verecektir. Ancak KOSHER olup, içinde helal olmayan madde bulunan bir çok ürün vardır. Alkol veya kosher jelatin buna en güzel örnektir. Bu işaretlere ek olarak aşağıdaki içeriklerden herhangi birinin alacağınız ürünün içeriğinde olmadığından emin olunuz. (Muslim Consumer Group Halal Standard’ına göre)

(1) L-Cysteine made from human hair or chicken or duck feathers, (2) Wine, (3) Liquor, (4) Beer batter, (5) Rum flavor, (6) Ethyl Alcohol or ethanol or Alcohol as a main ingredient, (7) Cochineal or Carmine, (8) Naturally Brewed Soy Sauce (containing Wheat & Soy as ingredients), (9) Brewer’s Yeast or Brewer Yeast Extract from byproduct of beer making, (10) Nucleotides ( Torula yeast is the as source of Nucleotides but it is grown on Alcohol)), (11) Pectin ( A Mashbooh ingredient, Alcohol may be used during processing for crystization so it needs investigation), (12) Vanilla Extract, (13) Wine Vinegar, (14) Balsamic Vinegar, (15) Apple Cider Vinegar (Mashbooh, needs to investigation for fermented apple cider), (16) Natural or Artificial Flavor (If hidden ethyl alcohol is used as a solvent then it is not Halal), (17) Confectionary Glaze or Resinous Glaze (Alcohol is used in both), (18) Torula Yeast grown on alcohol, (19) Carrageenan ( A Mashbooh ingredient,  if ethyl alcohol or Ethanol or Alcohol is used during its processing then it is not Halal), (20) Natural Vanilla or Natural Vanilla Flavor(because Alcohol is used in its extraction), (21) Any grape wine by-product such grape skin powder, grape seed oil, grape seed extract. 

  • Referans uygulamalar / web siteleri
Logo Adı IOS (Apple) Android Link İşlev Yöntem
  Muslim Consumer Group Evet Evet MCG Link…
 scanhalal Scan Halal Evet Evet Scan Halal Link… Okutulan ürünün kaydı var ise içindekiler ile ilgili sorun olup olmadığını bildirir. Gönüllük. Yazışma veya telefon ile doğrulama
 zabiha_2 Zabihah Evet Evet Zabihah.com Helal restoran, market ve cami lokasyonlarını gösterir Gönüllük. Tecrübe ve yorumlar
  Isithalal? Hayır Hayır IsitHalal link… Paylaşım sitesi – blog E-mail
  Halal advocates Hayır Hayır halaladvocates.org Helal gıda ile ilgili genel bilgiler, gelişmeler

 

Advertisements